Prva Fotografska Kolonija u Vojvodini

0

Izložba radova prve umetničke fotografske kolonije u Vojvodini nastalih na pod nazivom „Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu“ će biti otvorena u subotu 13. septembra u 11h u Osnovnoj školi „Uroš Predić“ u Orlovatu,. Fotografska kolonija je održana, po prvi put, u selu Orlovat, nedaleko od Zrenjanina, u periodu između 14. i 20. jula 2014.godine.

Ova inovativna manifestacija nastala je na inicijativu kustoskog dua maramaida, koji čine istoričarke umetnosti Maida Gruden i Mara Prohaska Marković, i oslanja se na dosadašnje iskustvo u organizovanju likovnih kolonija koje je pokazalo da umetnici koji rade u mediju fotografije integrišu svoju praksu u selo i uspostavljaju komunikaciju sa meštanima kroz izuzetno neposredan i interaktivan pristup. Fotografi se kreću i razgovaraju sa meštanima sela, i njihov rad se često realizuje u direktnoj saradnji sa lokalnim stanovništvom različitih generacija. Na prvoj fotografskoj koloniji učestvovalo je sedam autora: Aleksandrija Ajduković, Mihailo Vasiljević, Denis Jeremić, Goran Micevski, Ivan Petrović, Stefana Savić, Nina Todorović. Nastali radovi uključili su različite aspekte fotografije kao dokumenta, arhivskog predmeta, komunikativnog sredstva, metode za istraživanje vizuelne percepcije i kulturnih konvencija. Realizovane fotografije će biti pohranjene u kolekciju Uroša Predića i kuće domaćina kolonije.

Integralni deo kolonije činila je psihološko-fotografska radionica „Fotografija vredi 10.000 reči“ koju je vodila psiholog Dubravka Radusinović, sa ciljem da polaznike upozna sa analitičkim i kreativnim potencijalima fotografije ne samo posmatranjem tuđih fotografija već i kroz realizaciju sopstvenih. Ovoj nameri svoj doprinos je dala i fotografkinja Aleksandrija Ajduković, koja je održala praktični deo radionice. Na radionici su učestvovale mlade devojke uzrasta od 15 do 20 godina čiji će radovi, takođe, biti izloženi na izložbi u Orlovatu, a u pitanju su: Anabela Bokšan, Verica Vasiljev, Jelena Damjanov, Marina Živanov, Sonja Živkov, Tavita Lukić, Anja Stanić.

Realizaciju Fotografske kolonije u Orlovatu podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Društvo zavičajaca Orlovat, Udruženje Kulturna periferija, Mesna zajednica Orlovat, Osnovna škola Uroš Predić, Orlovat i domaćini i meštani Orlovata.