Otvorena izložba “Gola tehnologija” – prvi put u Srbiji predstavljena skrivena strana tehničkih uređaja

0

Beograd, 3. jul 2023 – Muzej nauke i tehnike i kompanija „Visaris“ prvi put u Srbiji i među prvima u svetu, predstavili su ekskluzivnu izložbu „Gola tehnologija“, autora Zorana Levića, Dušana Petrovića i Ivana Stanića, posvećenu „skrivenoj“ strani tehničkih predmeta koje baštini Muzej nauke i tehnike u svojim zbirkama. Izložbu je, 29. juna 2023, u 19 časova, u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike, svečano otvorio Marko Petrović, direktor kompanije „Visaris”. Izložba “Gola tehnologija” u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnikeće biti otvorena do septembra 2023. godine, a u toku njenog trajanja organizatori pripremaju brojne prateće sadržaje.

Tehnički uređaji uglavnom „skrivaju” svoju unutrašnjost koja se pokrivanjem, u većini slučajeva, štiti kako bi bilo obezbeđeno njihovo neometano funkcionisanje. Na taj način unutrašnjost većine tehničkih uređaja, a samim tim i njihov način rada, ostaju skriveni oku posmatrača. Iz navedenih razloga nastala je ideja da se iz zbirki Muzeja nauke i tehnike izaberu eksponati koji „kriju” interesantnu unutrašnjost i prepuste prolazu h-zraka. Uz pomoć domaće kompanije „Visaris“, koja proizvodi digitalne rendgen-aparate i softver najnovije generacije, postignut je neverovatan rezultat. Nova rendgenska tehnologija omogućila je dinamičke snimke predmeta, odnosno, pružila je uvid u njihovu unutrašnjost bez rasklapanja, čak i dok rade!

Otuda velika želja organizatora da ovu novu tehnološku i muzeološku praksu, prvi put u Srbiji i među prvima u svetu, podeli sa posetiocima putem intrigantno nazvane izložbe „Gola tehnologija“, u svrhu edukacije i demonstracije novih muzeoloških praksi u prezentaciji kulturne baštine.

„Izuzetna mi je čast što ponovno sarađujemo sa Muzejom nauke i tehnike nakon prethodne veoma uspešne izložbe koja je prikazala istoriju razvoja rendgena u Srbiji. Uveren sam da će i nova izložba „Gola tehnologija“ pružiti posetiocima jedinstven uvid u svet nauke i tehnike, i doprineti razvoju i inspiraciji budućih naučnika u istraživanju i stvaraju novih ideja i pronalazaka. – izjavio je Marko Petrović direktor kompanije “Visaris”, lidera u proizvodnji digitalnih rendgena i informacionih sistema za dijagnostiku i akviziciju slike u Srbiji i jugoistočnoj Evropi tokom otvaranja izložbe.

Rendgenska tehnologija danas je sastavni deo konzervatorsko-restauratorskih muzejskih praksi i predstavlja nedestruktivni alat za snimanje radi što boljeg sagledavanja unutrašnjosti muzejskih predmeta, što muzejskim stručnjacima umnogome olakšava posao.

“Nova rendgenska tehnologija omogućila nam je i dinamičke snimke predmeta, odnosno, pružila nam je mogućnost da bez rasklapanja vidimo njihovu unutrašnjost dok rade. Otuda naša velika želja da ovu novu tehnološku i muzeološku praksu podelimo i s našim posetiocima putem izložbe sa intrigantnim nazivom “Gola tehnologija”, a sve u svrhu edukacije i demonstracije novih muzeoloških praksi u prezentaciji kulturne baštine.” – izjavio je Zoran Lević, viši kustos – konzervator i direktor Muzeja nauke i tehnike.

Kod ispitivanja muzejskih eksponata primena invazivne tehnike nije moguća. Kako bi posetiocima dočarali unutrašnji izgled i rad različitih uređaja, muzeji često izrađuju trodimenzionalne modele ili ih digitalno rekonstruišu.

“Zahvaljujući razvoju novih softverskih alata i 3D štampe, danas su rezultati mnogo bolji. Međutim, i dalje ostaje nepoznanica kako stvarno izgleda unutrašnjost uređaja jer ju je nemoguće videti na muzejskim izložbama. Zbog svega navedenog, nastala je ideja da se iz zbirki Muzeja izaberu eksponati koji „kriju” interesantnu unutrašnjost i prepuste prolazu x-zraka – a među njima su “Beogradska šaka”, prva protetička robotska šaka na eksterno napajanje u svetu, SLR KAMERA LEICA III, prvi praktični foto-aparat koji je koristio filmski format od 35 mm, sa horizontalnim postavljanjem filma u aparat, televizor SONY MICRO 5-303W, koji je kada se pojavio bio je najmanji i najlakši televizor na svetu i drugi zanimljivi predmeti.” – dodao je Ivan Stanić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.

Muzej nauke i tehnike stupio je u kontakt sa domaćom kompanijom “Visaris” koja proizvodi digitalne rendgen-aparate najnovije generacije. Zahvaljujući njihovim savremenim aparatima i softveru, postignut je neverovatan rezultat.

“Pojavom digitalnih rendgen-aparata omogućeno je i dinamičko snimanje, odnosno dobijanje video-zapisa rendgenskih snimaka koji višestruko olakšavaju ranu dijagnostiku, kako u ortopediji, tako i u fluoroskopiji i ostalim granama medicine. Dinamičko rendgensko snimanje koje je korišćeno za izložbu radi po istom principu kao video-kamera, samo što se umesto dnevne svetlosti koriste x-zraci. Dinamički rendgen-aparat snima minimum 25 slika u sekundi i ređa ih tako da se dobije video-zapis u digitalnom formatu.” – objasnio je Dušan Petrović, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike, večeras na otvaranju izložbe “Gola tehnol