Međunarodna konferencija: “Omladinski Sporazum o Kulturnoj Participaciji u Evropi” Be SpectACTive!

0
  • BS conference pozivnica

Međunarodna konferencija 22-23. marta 2022.

Novi Sad, Srbija (Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture)Be SpectACTive!

Sačuvajte datum: 22. i 23. marta u Novom Sadu (SI) održaće se međunarodna konferencija „Youth Deal o kulturnom učešću u Evropi”, u organizaciji Institucije Studentski kulturni centar u Novom Sadu (SKCNS), jedne od vodećih javnih ustanova u oblasti kulture mladih u Srbiji. Realizuje se u okviru drugog izdanja Be SpectACTive!, velikog projekta evropske saradnje – sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa Evropske unije – koji je fokusiran na angažovanje publike i deluje u izvođačkim umetnostima kroz umetničke produkcije. i participativne prakse.

Međunarodna konferencija ima za cilj da kritički odgovori na stereotipe o mladima i kulturi mladih i da inspiriše implementaciju inovativnih pristupa kulturnog učešća mladih koji će biti u stanju da zadovolje potrebe novih generacija.

Biće to kombinacija radionica, tribina i pozorišnih predstava. Program uključuje prezentaciju dva programa Be SpectACTive! koprodukcije i dvije plesne predstave realizovane uz korištenje VR. Neki paneli će se održavati i offline i online, prema hibridnom formatu koji omogućava da se dopre do većeg broja ljudi.

Analizirajući kulturu mladih otkriva se nekoliko važnih trendova: nedostatak finansijskih, prostornih i ljudskih resursa; nedostatak uključivanja mladih u kreiranje kulturnih programa; tematski i narativni stereotipi o mladima koji često nisu u skladu s njihovim potrebama; nezainteresovanost većine umetnika i donosioca odluka za kulturu mladih i izvesno potcenjivanje mladih; nezainteresovanost medija za kulturu mladih. Naravno, postoje izuzetni entuzijasti koji podržavaju kulturno učešće mladih, ali najčešće bez ikakve sistemske podrške. Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da su neophodni novi pristupi kulturnoj participaciji mladih, pored očigledne potrebe za povećanjem finansijskih sredstava, aktivnog uključivanja mladih u procese kreiranja programa i umjetnosti, unapređenja tema i narativa, povećanja zastupljenosti. kvalitetne kulture mladih u javnom medijskom prostoru. Takođe, potrebno je razmišljati i kreirati novi model razumijevanja kulture koji je u skladu sa potrebama savremenog globalnog informacionog društva.

Uključeni govornici, moderatori i učesnici dolaze i iz svih krajeva Evrope. To su mladi ljudi, omladinski radnici, umjetnici, kreatori politike, producenti i profesionalci koji rade u oblastima mladih i/ili kulture i zainteresovani su za temu Kulturno učešće mladih u Evropi.

Među učesnicima: Minja Bogavac (dramaturginja, Pozorište Reflektor, Beograd), Milena Dragičević Šešić (UNESCO), Carles Feixa (Universitat Pompeu Fabra u Barseloni), Samara Hersch (australski umetnik i reditelj), Marko Pejović (Grupa „Let’s…“, Beograd).

Takođe, kulturni operateri iz različitih sektora i nekoliko zemalja kao što su Per Art Udruženje, Žarko Sebić (The Good People Orchestra), Nordeus fondacija, Tatjana Nikolić (Rock Camp for Girls), SKCNS Active Spectators; predstavnici evropskih organizacija kao što su Savetodavno veće za omladinsko CoE, EACEA, Evropski omladinski forum, KOMS, projekti EPK. Konferencija je takođe deo otvaranja programa „Budućnost Evrope“ u okviru Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022. Program je posvećen promociji kulture za djecu i mlade. „Dogovor mladih o kulturnom učešću u Evropi“ je treća od četiri konferencije planirane u okviru Be SpectACTive! projekat. Prvi je održan u Montpellieru (FR), drugi u Sansepolcro (IT), a četvrti će biti u Lisabonu (PT) u septembru 2022. Konferencije su pokrivale različite teme koje se tiču ​​kulturnog učešća.

Emisije u programu, u koprodukciji Be SpectACTive !2GETHER/AL(L)ONE je projekat koreografa Johannesa Randolfa i Jerce Rožnik Novak. Koproducirao je Plesni Teater u Ljubljani, Dublin Theatre Festival, Gothenburg Dance and Theatre Festival i Bakelit Multi Art Center u Budimpešti. To je interaktivni solo plesni nastup, fokusiran na osjećaj da ste ostavljeni sami. Bavi se idejom o potrebi da se stvari, ljudi, situacije zadrže onakvima kakve jesu ili da se vrate u prvobitno stanje nakon što su pomaknute ili pokvarene.

Više: http://ptl.si/available-for-tour/ 2020/9/4/2getherallone-verzija-koronika-coronica-versionASSIMILATE je rad Sonje Stojanović, Ljubomira Nikolića i Máté Czakóa. Koprodukcija je SKCNS iz Novog Sada, Bakelit Multi Art iz Budimpešte, Occitanie en scene u Monpeljeu, Tanec Praha. Asimilate je multidisciplinarna produkcija na temu asimilacije koristeći VR tehnologiju u fuziji sa muzikom i plesom. Radi se u formatu interaktivne kazališne avanturističke igre.

Trailer: https://youtu.be/dhOwMD3omcMTZa registraciju slijedite link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FA

 

PROGRAM:

21. marta

Od 17.00 I Registracija i piće dobrodošlice

17.00 I SKCNS FabrikaVR Show i naknadni razgovor: Igor&Moreno – Perform Europe, Aerowaves Ringside

20.30 I SKCNS FabrikaVR Show i aftertalk: Suvišno – EN KNAP Slovenija

22.mart

Otvaranje:

10.00 – 10.30  Obrad Škrbić, Marija Popović (SKCNS) – Giuliana Ciancio i Luca Ricci (Budite spektakularni!)

10.00 – 11.00 I Uvodni govornik: Milena Dragičević Šešić (UNESCO)

11.00 – 11.30 I Pauza za čaj/kafu

14.30 – Šta su kulturne potrebe

11.30 – I mlade generacije? Radionicu moderiraju: Minja Bogavac (dramaturg, Reflektor teatar, Beograd), Samara Hersch (Belgija/Australija), Marko Pejović (Grupa „Hajdemo…“, Beograd) Hibridni format (online/offline)

14.00 – 15.00 I Pauza za ručak

14.30h – 15.30 I Međunarodna konferencija za novinare u SKCNS Fabrika @Galerija SKCNS

16.00 – 18.00 I Tražim učešće mladih… – dobre prakse participativne kulture mladih u različitim sektorima Panelisti: kulturni operateri iz različitih sektora i nekoliko zemalja kao što su SKCNS Active Spectators, Per Art Association, Tatjana Nikolić (Rock Camp for Girls), Žarko Sebić (The Good People Orchestra), Nordeus Foundation Moderatori: Giada Calvano (Univerzitet u Barseloni) i Elettra Zauli (Fondazione Fitzcarraldo), u saradnji sa predstavnikom srpske grupe aktivnih gledalaca

20.30 – 22.30 I Predstava: 2GETHER/AL(L)ONE (Plesni Teater Ljubljana, Slovenija), koprodukcija u okviru Be SpectACTive!

23. mart Jutarnja sesija: 10.00 – 11.00 I Novi pristup kulturi? U kojoj vrsti kulture učestvuju mladi? Antropološka perspektiva Glavni govornik: Carles Feixa (Universitat Pompeu Fabra u Barceloni) 11.00 – 11.30 I Pauza za čaj/kafu

11.30 – 13.30 I Uticaj medija i novih medija na kreiranje kulturnih trendova? Radionica i panel diskusija Panelisti: u ovoj panel diskusiji će učestvovati emergentni umetnici iz različitih zemalja, inflienceri i kulturni operateri, među njima: Jovana Gligorijević, Želim da idem u pozorište (Hoću u pozorište), Influencer (tbc), Cristina Cazzola, Segni d. ‘Infanzia (tbc), dalje…Moderatori: Luisella Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo) u saradnji sa predstavnikom Srpske aktivne grupe gledalaca

14.00 – 15.00 I Pauza za ručak 15.30 – 17.00 I Halo Europe!? Kulturna politika i mladi – gde su mladi u debati o politici?! Panelisti: U ovoj panel diskusiji učestvovaće institucije EU, mreže EU i nacionalne vlasti i Novi Sad Evropska prestonica kulture, među njima: EACEA (tbc), Evropska Forum mladih (tbc), KOMS, predstavnici nacionalnih/regionalnih institucija, Savetodavno veće za mlade CoE (tbc), Assetej, EUNIC (tbc)Moderatori: Giuliana Ciancio (Budite SpectACTive!), Emmanuel Negrier (Univerzitet Montpellier)- Hibridni format (online offline)-

17.00 – 18.00 I Nasleđe i zaključci Luis Bonet (Univerzitet u Barseloni), Luca Ricci (Be SpectACTive!), u saradnji sa predstavnikom Srpske grupe aktivnih gledalaca

20.30 – 22.30 I Show: Asimilacija, Srbija (SKCNS) , koproducent u okviru Be SpectACTive!