„Beogradska Šaka” Otkriva Svoje Nove Tajne Kroz Napredne Dinamičke Slike

0
  • viber_image_2022-07-15_15-25-17-078

PRVA SVETSKA ROBOTSKA RUKA IZ 1963. DOBIJA NOV ŽIVOT NA EVROPSKOM KONGRESU U BEČU ECR 2022.

Visaris, ECR 2022

VIENNA 13th July. U okviru ovogodišnjeg stručnog programa i prezentacije na Evropskom kongresu radiologije u Beču, od 13. do 17. jula na štandu X3, broj 301, kompanija Visaris predstavlja nove jedinstvene karakteristike dinamičkog snimanja koje povezuju istorijsku medicinsku robotsku medicinu sa naprednom radiologijom današnjice.

Nakon svetske premijere daleke 1963. godine na Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu i velikog uticaja na svetsku medicinsku robotiku, prva protetska robotska ruka sa eksternim napajanjem nalazi se u novim eksperimentima kompanije Visaris i Muzeja nauke i Tehnike u Beogradu se sprovodi kroz napredno radiološko dinamičko snimanje. Po prvi put, publika će moći da posmatra sofisticiranu preteču robotske medicine u njenom dinamičnom kretanju.

Davne 1963. godine profesori Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Rajko Tomović i Miodrag Rakić započeli su pionirski rad na izradi veštačke ruke. Iste godine Institut je konstruirao model prve u svijetu protetske robotske ruke s vanjskim napajanjem. Ruka je imala pet prstiju, mikroelektričnu kontrolu i senzornu povratnu informaciju. Omogućavao je hvatanje predmeta savijenim i ispruženim prstima. Ovaj model multifunkcionalne spoljne proteze šake poznat je u svetu kao beogradska šaka.

Iako nije korišćena kao ortopedsko pomagalo ili u kliničkim uslovima, „Beogradska ruka” je uticala na razvoj druge protetike, kao i humanoidne robotike u raznim oblastima nauke i medicine u svetu. Rad na robotskoj ruci intenzivirao je dalje aktivnosti u oblasti robotike u Institutu „Mihajlo Pupin“, pa je 1967. godine osnovana Laboratorija za robotiku, prva u jugoistočnoj Evropi.

Danas se čuvena „Beogradska ruka” ponovo budi kao nikada do sada. Sa savremenim napretkom u radiologiji, u mogućnosti smo da vidimo i divimo se unutrašnjem radu ovog protetskog uređaja koji je inspirisao globalnu revoluciju robotike koja nastavlja da menja živote ljudi i industrije svih vrsta širom sveta, kako danas tako i u našoj uzbudljivoj budućnosti. Pokretni video, (dinamička slika), tehnike, pokazuju neverovatne detalje ove tehnologije po prvi put iznutra dok demonstrira njene osetljive pokrete.

eogradska ruka, spolja i iznutra, biće izložena na Evropskom kongresu radiologije u Beču, 13-17. jula na štandu X3, #301

Robotska ruka rađena u Beogradu, Institut Mihailo Pupin 1963. – Slika Muzeja nauke i tehnike, Beograd

Visaris dinamička digitalna radiografija

Vizualizacija anatomije u pokretu je moguća sa dinamičkom digitalnom radiografijom. To je tehnika rendgenskog snimanja niske doze koja omogućava operateru i doktoru da vide kosti, mišiće i pokrete mekog tkiva. Visarisov softver za dinamičko snimanje može dobiti do 30 sličica u sekundi pomoću dinamičkog detektora. Visarisov vlasnički softverski algoritam s odgovarajućim dinamičkim detektorom, korisnicima pruža jednu od najboljih dostupnih vizualizacija. Odobrena pouzdanost u području naše digitalne radiografije i dinamičke slike jedna je od glavnih prednosti i vrijednosti naših sistema.

Pomoću Dynamic Imaginga možete dobiti informacije o povredama koje MRI i CT ne mogu pružiti. Umjesto da samo zna da postoji povreda, Dynamic Imaging pokazuje koja je povreda i kako utječe na tijelo. Takođe, Dynamic Imaging, prikuplja informacije koje tradicionalni rendgenski zraci mogu propustiti.