Second International Festival of Saxophone, Belgrade Saxperience 2015

0
  • Konferencija za medije Belgrade Saperience 2015

Second International Festival of Saxophone, Belgrade Saxperience, will host national and European ambassadors saxophone, from 24 to 27 September in Belgrade.

In the Cultural Center of Belgrade, Belgrade Philharmonic Hall, Terazije theater, the Youth Center and the Kolarac, the seven concerts during the four days of the Festival, will be shown all the possibilities of the saxophone.

Festival koji pretenduje da postane neodvojiv deo beogradske muzičke jeseni, osim promocije ovog instrumenta, za cilj ima povezivanje izvođača, kompozitora i muzičara, koji će imati priliku da ostave kontakte i međusobno razmene iskustva.

„Osim promocije klasičnog saksofona, koji nije dovoljno zastupljen na domaćoj muzičkoj sceni, sigurni smo da će i drugo izdanje festivala biti prilika za okupljanje saksofonista, kompozitora i muzičara, koji će moći da razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim saksofonistima iz regiona i sveta“, izjavio je Milan Savić, direktor festivala.

Na ovogodišnjem izdanju festivala, publici će se predstaviti eminentni saksofonisti, zastupnici različitih muzičkih žanrova – od klasike do džeza. Među njima su solisti Hajnc fon Herman, Žan-Deni Miša, Milan Savić i Frančesko Santući, ansambli Five Sax, Quattro Tremperamenti , Beogradski kvartet saksofona i Kvartet Luke Ignjatovića, kao i Big Bend RTS-a i Veliki kamerni orkestar, koji predvodi Tijana Milošević. Domaći kompozirtori Aleksandar Sedlar i Ivan Brkljačić, komponovali su dela, koja će premijerno biti izvedena na ovom festivalu. Posle svakog koncerta biće upriličen i neformalni program Festivala Koncert u kafeu u restoranu Klub Književnika.

Edukacija je jedan od strateških ciljeva Festivala, u okviru kojeg će biti organizovani majstorki kursevi za mlade saksofoniste, a da najmlađi zavole zavodljjivi zvuk saksofona, pobrinuće se slovenački omladinski orkestar SOS-Junior.

Organizatori festivala su Udruženje saksofonista Srbije i Kulturni centar Beograda. Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Francuski institut u Srbiji i Societe Generale, Erste banka, Ambasada Kralјevine Belgije.
Zahvalјujemo se svim kompanijama, institucijama i pojednicima koji su prepoznali dobru priču u našem festivalu i podržali ga u skladu sa svojim mogućnostima, među kojima su Pozorište na Terazijama, hoteli Radison Blu i Skver Najn, restoran Klub književnika, Selmer saxophones, St.George, Logoton, Dom omladine, Hellenic i Jack Daniels.

Ulaznice su u prodaji od septembra, na blagajni Event team-a i mestima održavanja koncerata. http://belgradesaxperience.com/